top of page

News 2016-2017

Zondag 13/08/2017 
HELECINE

"DAG VAN DE HOND"

Voorstelling van de Mushing door de clubs

News 01/03/2017 :

Het Belgisch Kampioenschap op sneeuw La Pesse 2017 is geannuleerd wegens gebrek aan sneeuw en de huidige tropische temperaturen ...

Het spijt ons allen...

Wij maken graag een nieuwe afspraak voor de editie 2018, tot dan...

News 27/01/2017

Belgisch Sneeuw Kampioenschap op La Pesse  Jura  Frankrijk   11 en 12/03/2017

Web cam : hier

News 2015-2016

News 22/10/2016
Buitengewone algemene vergadering 05/11/2016 te Saint-Vith (SHT-SGT kamp)
begin tussen 14 en 16 uur
News 10/08/2016
FBMF en Mbel zullen deelnemen aan de Dag van de Honden op 14/08/2016 op de Domaine van Helecine
Hier clicken voor meer inlichtingen op deze gebeurtenis (sorry maar deze folder bestaat enkel in frans)

News 27/05/2016

Belgisch Kampioenschap 2015-2016

Fedcup

Prijsuitreiking

Iedereen welkom , inschrijven voor 15/06/2016 per mail op

fbmf.info@gmail.com

News van 29/05/2016 from  FISTC

In memoriam Walter Treichl

 

Today we received a terrible and dramatic news, our friend Walter Treichl is dead. He had a heart attack yesterday 28th April and died. Walter was one of the pillars of the Sled dogs sport and the most appreciated member in FISTC and in all Europe. This news is devastating for all of us as it was totally unexpected, he was still so young. To his family, his wife Anna,  to Frank and Hannes his sons and to his daughter Nathalie, we present our most sincere condolences and all our sympathy.

 

The FISTC Board.

 

 

 

 

news van 28/03/2016

Om de foto's van La Pesse 2016te kunnen zien  volgen de link  Fotos

 

op het nieuwe bladziide, druk op diaporama

 

Een groote dank aan Françoise voor al die mooie foto's

Belgisch Kampioenschap    La Pesse  2016

gaat door..; de sneeuw is daar... We verwachten U

                                                                Web cam  La Pesse

News van 01/03/2016

News 2015

 

Europese Kampioenschap 2016 Sankt Ulrich (au)

 

Flyer

Voor inschrijving: gelieve te contacteren het secretariaat (remyfrasam@yahoo.fr) of

Siegfried Bomon : ( bomon.siegfried@scarlet.be) voor 28/12/2015

News van 03/06/2015

Flyer en inlichtingen over het Belgisch Kampionschap en Fedcup

                                               

News van 25/03/2015

FED CUP : Gelieve Uw resultaten binnen te brengen aan Franky De Backer ( huskyteam@voo.be ) onze sport verantwoordelijk en dit vóór 15/05/2015 zo kan Franky  de classement tellen .Dank-U.

News van 14/03/2015

 

La Pesse 2015 is weeral voorbij ... Prachtige blauwe hemel, een beetje te warm voor de honden ... perfect voor de toeschouwers.


Vrijdag: plaatsen van de mushers vanaf 16:00u, met niet te veel mopperen gaat alles goed. Alle mobilehomes, caravans en tipi’s vinden hun plaats, na het plaatsen van de stake-out drinken we een verdiend glaasje samen met de vrienden ... De vriendelijke sfeer…, een heerlijke fondue wacht. Maar voor de organisatoren gaat het werk door... inschrijvingen… tot 22.00u.


Zaterdag: De inschrijvingen gaan door, eerste start rond 11:30u. François deed een uitstekende job met de sneeuw(bob)cat... het parcours is perfect, en de trail loopt lekker... honden en mushers zijn gelukkig ... hamburgers zijn een beloning voor mushers en toeschouwers.
19:oou musherdiner voor iedereen in het “relais des skiers” tartiflette is perfect, en met de tombola kan elke musher een schitterende prijs winnen ... rond 23:00u verlaat iedereen het restaurant voor een welverdiende nachtrust.


Zondag: 10HOO eerste start van een ingekorte trail en beginnen met de grote teams... om zo de ergste warmte te vermijden, de track is ondanks het warme weer nog altijd top (nogmaals bedankt François). De tweede manche geeft geen problemen, alles goed gaat wonderwel goed.
Om 15.30 uur, prijsuitreiking in de aanwezigheid van een lid van de Algemene Raad en de burgemeester van La Pesse evenals organisatie (SGT)
Rond 17:30, de site is leeg, de 8e wedstrijd la Pesse is ten einde. We kunnen al stilaan beginnen nadenken over de volgende editie. Maar eerst zorgen we ervoor dat we “onze” stake out in perfecte staat kunnen achterlaten.

19:00u diegenen die overblijven, zijn te vinden in “les Erables” voor een kalfslapje “Jurasienne” van een perfecte kwaliteit en een dennenliquer (Sapin) als toetje op de taart.

Conclusie: SGT heeft opnieuw voor een prachtige raceweekenden gezorgd in een idyllische omgeving met de zon en een goed humeur.


Voor foto's, hierbij Link 1 en Link 2. Als je foto’s nodig hebt van hoge resolutie, graag een email naar info@fbmf.be met het nr. van de gewenste foto's en ik stuur ze naar u via e-mail.

Dank aan Danielle, Françoise et Luc voor de foto’s.
Resultaten: La Pessse 2015 

 

Dank aan Danielle, Françoise et Luc voor de foto’s.
Resultaten La Pessse 2015 

 

 

 

News van 28/02/2015

 

La Pesse zal plaats vinden den 07 tot 08 maart 2015.

de site zit vol sneuw... hier, de link naar de webcams : http://www.saint-claude-haut-jura.com/hiver/webcams.html#.VPIYduF8my8 (zie LaPesse en les Bois-Ronds)

Voor de locale meteo : http://www.tameteo.com/meteo_La+Pesse-Europe-France-Jura--1-50270.html

Vergeet niet dat deze is  de Belgishe sneuw kampionschap.

 

News 2014

News van 27 november 2014

Viroinval (SRT) is geannuleerd

 

 

 

News van 17 maart 2014

- Met diepe gevoelens van medeleven met zijn dochtertjes en de hele familie hebben wij afscheid genomen van de plots overleden Ronny Philtjens (1981-2014), lid van het Snow Racing Team. Moge hij de rust vinden in de eeuwige jachtvelden, in gedachte zullen wij hem blijven eren. Vaarwel Ronny.

- Bij gebrek aan sneeuw worden de Europese FISTC-kampioenschappen MD/LT te Krailliky welke in eerste instantie uitgesteld was, nu ook geannuleerd.

La Pesse: Resultaten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle foto's La Pesse:

Link 1
Link 2

 

News van 28 februari 2014

Door aanhoudende problemen met een overvloed aan sneeuw en de gevaren voor lawines heeft de FISTC besloten om de Europese kampioenschapen sprint in Auronzo Di Cadore definitief te annuleren.

 

News van 31 januari 2014

Vielsalm: Resultaten

Koksijde : Resultaten

 

News van 1 januari 2014

 

Onze beste wensen voor 2014 vanwege het bestuur.

News - 2013

Europese kampioenschappen Beloeil 2013

Met de aankomst van de eerste deelnemers op woensdagmorgen  begon de drukte aan te zwellen. De organisatoren waren zo goed als klaar met alle voorzieningen om de deelnemers op te vangen. Enig minpunt was dat, door de plotse sneeuwval en nadien de regen, ervoor zorgden, dat de oorspronkelijke hoofd stake-out veranderde in een ware modderpoel. Na evaluatie van deze tegenvaller werd er besloten om de 3e stake out te openen teneinde de zwaarst getroffen deelnemers met hun trouwe viervoeters zich in de gelegenheid te stellen, zich te verplaatsen naar het droge. Voor nog anderen werd er stro voorzien.
Dezelfde weersomstandigheden troffen ook het voorziene team van dierenartsen, welke ergens onderweg vast kwamen te zitten, waardoor dezen onmogelijk nog ter plaatse konden zijn. Dit was natuurlijk minder goed nieuws voor de resterende dierenartsen, Laura en Olivier de aanwezige dierenartsen, doch echter mede dankzij de organisatoren werd ook hierin een oplossing en hulp aangeboden waardoor de controles uiteindelijk degelijk en vrij vlot verliepen.
Tegelijkertijd hadden zowel leden van de FISTC-board als verscheidene deelnemers, deels of het gehele parcours verkend. Dit zorgde toch wel voor enige twijfels omtrent het aangeboden traject, meer bepaald over het technisch gedeelte. Uiteindelijk werd er in samenspraak tussen FISTC en Bomon Siegfried besloten om 2 kleine trajectcorrecties uit te voeren. Desondanks bleven enkelingen uit het deelnemersveld niet erg enthousiast betreffende het aangeboden traject en maakten zich toch nog zorgen omtrent de veiligheid. Het dient vermeld te worden dat het parcours een perfecte mix was van: een technisch gedeelte, een zwaar gedeelte en speedlanes, kortom een echt kampioenschaptraject, voor de elite mushers uit Europa, waardig.
Met een prachtige openingsceremonie van klank- en lichtspel in de bossen rondom, welke de magie en het mystieke van het bos accentueerde , werden de Europese kampioenschappen op donderdagavond definitief geopend. Bij de openingsspeeches werd vooreerst iedereen verwelkomd in dit magisch bos van Beloeil, gevolgd door een dankwoord aan allen die mede verantwoordelijk zijn om dit prachtige evenement hier te kunnen laten plaatsvinden, o.a. Mr Philippe Godart. De wedstrijdleiding, de organisatoren en elk aanwezig land met hun mushers werden voorgesteld.
Na de eerste manche waren de negativisten een andere mening toegedaan. De meest kritieken bij aankomst waren dan ook, pff… zwaar, prachtig tot zelfs meermalen SUPER. Dus bijna iedereen had genoten van de eerste manche. De goede organisatie en het aangeboden kampioenschap leidde dan ook na de eerste manche tot een bedanking vanwege de wedstrijdleiding en FISTC-board, aan alle deelnemers, voor hun gedrag en sportiviteit in de hoop om met deze ingesteldheid verder te gaan en er een prachtig kampioenschap van te maken. De avond van de eerste manche werd afgesloten met een heerlijk diner.
De strijd op het terrein zelf bleek echter wel andere koek, daar werd in een bepaalde categorie zelfs gestreden om 6 honderdsten van een seconde.
De tweede avond werd afgesloten met een dansavond voor de echte “Die Hards”, anderen verkozen hun bedje op te zoeken om de strijd op de laatste dag met een fris gevoel te kunnen aanvatten.
In verscheidene reeksen was het best spannend en interessant om deze te volgen, waarin niemand de strijd uit de weg ging, wat leverde tot verscheidene plaatverschuivingen tot op de laatste wedstrijddag.
Noemenswaardigheden tijdens het kampioenschap waren:
-Prachtig parcours, uitstekend uitgezet. Vlotte straatoversteken.
-Kleine euveltjes gedurende de wedstrijddagen werden nauwgezet opgevolgd en snel verholpen.
-Oerdegelijke en ervaringrijke organisatie.
-Fantastische wedstrijdleiding onder Gilbert Germen, Franco Manato en hun respectievelijke adjuncten.
-Prachtige verstandshouding met een joviale en sportieve sfeer onder de deelnemers.
-Hartverwarmende kritieken over gezondheid, fitheid en goede voorbereiding van de honden vanwege de FISTC-dierenarts Laura en Olivier. 
-Spannende strijd in verscheidene categorieën.
-Puike prestaties van ons Belgisch team, welke allen goed voorbereid waren en met verscheidene Europese titels als beloning huiswaarts konden keren.
Bij deze wil ik dan ook de volgende mensen van harte feliciteren met hun behaalde titel en medailles:
Goud: Notele Nadine C2 MD, Braeckmans Wesley D1 MD, Gijs Wuyts D2 MD, Steensel Kevin B1 SP, Stefan Goris D1 SP, Brice Virginie Bike 1 dog woman SP, Martens Eddy Scooter 1 dog, Smets Bart Pulka men
Zilver: Braeckmans Harry B2 MD, De Pauw Rudiger C1 MD, Serge Bossuyt C2 MD, Brasseur Ludovic Scooter 2 dogs Men, Maqua Roderick Canicross 1 dog men.
Samengevat zijn dit  8 gouden en 5 zilveren medailles wat een pracht prestatie is voor ons klein Belgenlandje. In het landenklassement behalen wij de eerste plaats gevolgd door Frankrijk, dit is voor de Belgische mushing een nieuw blad in de geschiedenis die is geschreven.
Mogen wij ook onze andere Belgische deelnemers feliciteren voor hun inzet en hun toch wel persoonlijke sterke prestaties waarbij sommigen net buiten de prijzen vielen.
Naast de gebruikelijke bedankingen voor alle medewerkers en het gehele SNOW GIRLS TEAM hadden we bij de prijsuitreiking ook de eer de burgemeester van Beloeil te mogen verwelkomen samen met zijn schepen van sport, waarbij wij hen dan ook rechtstreeks konden bedanken voor hun samenwerking tot realisatie van dit grootse evenement.
Tussen alle uitreikingen door werden de volgende personen eervol door de FISTC tot volwaardige racemarshal benoemd, respectievelijk Bernard Migot, Andre Vansteyvoort, De Backer Franky en Bomon Siegfried. Proficiat heren en succes.
Conclusie:
Dit was een super kampioenschap zonder noemenswaardige incidenten op een prachtig parcours en werd dan uiteindelijk ook door iedereen geprezen, wat zelfs leidde tot de opmerking op de website van de FISTC dat dit vanuit alle opzichten bekeken, het één van hun beste kampioenschappen was.
Dank u SNOW GIRLS TEAM, aanverwanten en allen die hieraan hebben meegewerkt voor dit totaal geslaagde kampioenschap.

Bomon Siegfried
Voorzitter FBMF
Co-organisator EC Cart Beloeil 2013

 

Europese FISTC-kartkampioenschappen sledehonden Beloeil 2013 op 22-23-24 november, voor alle info:

http://www.ec-cart-sleddogs-beloeil-2013.be/

News van 28 oktober 2013

Wedsrijd SRT op 30/11 en 1/12/2013 te Malmedy is geannuleerd, er werd voorlopig geen alternatieve site gevonden.

 

Kempentrail 2013: Resultaten

 

News van 21 oktober 2013

 

Westerlo: Resultaten

News van 4 oktober 2013

Mushing Awards FBMF-MBEL 2012-2013 in het EVC te Vilvoorde:

In gezellige vriendschappelijke sfeer waarbij voor velen het blije weerzien na de rustperiode van de voorbije zomer primeerde, werden de prijzen uitgereikt voor de beide kampioenschappen van het voorbije seizoen, respectievelijk het OF-SNOW-kampioenschap door MBEL en het SNOW-kampioenschap door de FBMF. Tevens werden er ook de kalenders voor de nieuwe kampioenschappen voorgesteld voor het seizoen 2013-2014, deze kalenders werden door de beide organisaties samen opgesteld. De avond werd afgesloten met een hapje en een drankje geoffreerd door beide federaties.

Resultaten: BK SNOW.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                               Podium SNOW 2012-2013

 

Resultaten: BK OF-SNOW

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                          Podium OF-SNOW 2012-2013

 

Kalender Kampioenschappen:

Belgisch kampioenschap SNOW 2013-2014:
1. -Gresse en vercors  04-05/01/2014 -  FFPTC - http://www.chiens-de-traineau.com/index.php?s=41
2. -Campo Felice/Italy (GSA) 04./05.01.2014 http://www.gsantartica.com
3. -Alpe du grand Serre 11-12/01/2014 -  FFPTC - http://www.chiens-de-traineau.com/index.php?s=41
4. - Angerberg/Austria (RSSC) 11./12.01.2014 (http://www.rssc-austria.at)
5. - Unterjoch/Germany (VDSV-BWSC) 18./19.01.2014 http://www.bwsc-info.de
6. -Frauenwald 25-26/01/2014– SSCT - http://www.ssct.de
7. -Clausthal Zillerfeld 08-09/02/2014 – SRSDeV - http://www.schlittenhunderennen.de
8. - Lenk/Switzerland (SSV) 08./09.02.2014 http://www.s-s-v.ch
9. - Bad Mitterndorf/Austria (RSSC) 21./23.02.2014 http://www.rssc-austria.at ("3 Day Race incl. Distance(Distance is not included in the Eurocup))
10. -La Pesse  08/03/2014 - SGT - http://www.snowhookteam.be/snowhookteam/INTRO.html

Vier resultaten mogen ingebracht worden, waarvan 1 verplicht, zijnde La Pesse. Quatre résultats peuvent rentrées avec  La Pesse obligatoire.

Belgisch kampioenschap OFF SNOW 2013-2014:

 • 19 - 20/10/2013 Westerlo Sleddog Race (MBEL-VFS)

 • 26 – 27/10/2013 Kempentrail (SSC-NL)

 • 30/11-1/12/2013 Malmedy Sleddog Race (FBMF - SRT)

 • 07 – 08/12/2013 Pampa Sleddog Race (MBEL - FBMC)

 • 18 - 19/01/2014 Vielsam Sleddog Race (FBMF - NDS)

 • 25 - 26/01/2014 Koksijde Sleddog Race (MBEL)

 • 01 - 02/02/2014 Stambruges  Sleddog Race (FBMF -  SHT)

 • 05 – 06/04/2014 Dechy (FFPTC – YUKON)

 Alle resultaten mogen ingebracht worden. Tous les résultats peuvent rentrées.

News - 2012

News van 9 december 2012.

 

Kalender Belgische kampioenschappen is online.

Snow & Green

News van 2 februari 2012.

 

Sankt Vith ga niet door.

Er is nog te veel sneeuw voor de karts, maar al te weinig voor de sledes.

 

News van 18 januari 2012.

Nieuws van de Europese kampioenschappen.

FISTC EUROPEAN CHAMPIONSHIP CART 2011


SMLEDNIK (SLOVENIA) 17 - 20 november 2011

Onze Belgische afvaardiging op de voorbije Europese FISTC-Cartkampioenschappen in Smlednik te Slovenië bestond uit 6 teams.

Het is een tijdje geleden dat er een sterke afvaardiging vanuit België naar de FISTC kampioenschappen geweest is en dit bracht dan ook zijn vruchten voort.

Met de respectievelijke Europese kampioenen Harry Braeckmans in MD C2, Eddy Martens in D2, Ludovic Brasseur in Bike 1 Men 2 Dogs, Virginie Brice in Bike 1 Woman 1 Dog en de respectievelijke resultaten van Wesley Braeckmans en Notele Nadine, behaalden ze gezamenlijk zelfs brons in het landenklassement na Oostenrijk en Frankrijk.

Het gehele bestuur feliciteert dan ook zijn team voor hun puike prestaties en wenst hen alle succes toe om deze trend door te trekken naar de sneeuwkampioenschappen.


Bomon Siegfried
President FBMF

 

News van 8 december 2011.

 

Wedstrijden BK Snow BK Cart en Internationale Kampioenschappenx 2011-2012

Wedstrijden BK Snow BK Cart en Internationale Kampioenschappenx 2011-2012.pdf

 

Alle reglementen 2011-2012:

- Sprint 2011-2012

- Reglement musher-pass 2011-2012

- Reglement PASSDOGS 2011-2012

- Reglement BK 2011-2012

- Federation-cup reglement 2011-2012

- Huishoudelijk reglement 2011-2012

Uitslagen:

Belgische kampioenschappen: Prijsuitreiking  tijdens de wedstrijd in Sankt Vith 4-5 februari 2012

BK Snow 2010-2011.pdf

BKgreen2010-2011.pdf

FedCup 2010-2011.pdf

Berlare 2011 Chrono berlare 2011.pdf

 

Pv Algemene vergadering 2010 FBMF

 

Medaillehouders seizoen 2010-2011

News van 7 maart 2011.

 

Wedstrijd BK in La Pesse op 12 en 13 maart gaat vrijwel zeker door.

Laatste inlichtingen voor het vertrek:  Maryse Migot Tel. 0033 616 34 89 77

 

News van 28 december 2010.

 

- Hierbij de wedstrijden welke in aanmerking komen voor het BK Snow 2010-2011

 

 

 • Lus la Croix haute (FBMF)

 • 08 en 09 januari 11

 • Alpe du Grand Serre (FBMF)

 • 15 en 16 januari 11

 • Längenfeld (Mbel)

 • 22 en 23 januari 11

 • St-Ulrich (Mbel)

 • 21 en 23 januari 11

 • Gaberl/gemeinde Salla (Mbel)

 • 29 en 30 januari 11

 • Todtmoos (FBMF)

 • 29 en 30 januari 11

 • St Vith (Verplicht)*

 • 05 en 06 februari 11

 • Oberhof (Mbel)

 • 19 en 20 februari 11

 • Lac Blanc (FBMF)

 • 19 en 20 februari 11

 • La Pesse (Verplicht)

 • 12 en 13 maart 11

* Aangezien op 05-06/02/11 het WSA kampioenschap plaats vindt zijn de leden Mbel – FBMF welke effectief deelnemen aan dit kampioenschap vrijgesteld van de verplichte deelname aan St-Vith en kunnen deze een resultaat van een andere wedstrijd naar keuze uit deze lijst indienen.

 

- Voor het BK Green 2010-2011 zouden alle Belgische en de meeste Nederlandse wedstrijden in aanmerking komen

 

 

 

 • Westerlo

 • 16 en 17 oktober 10

 • Kempentrail

 • 30 en 31 oktober 10

 • Berlare

 • 27 en 28 november 10

 • Pampa

 • 4 en 5 december 10

 • Kuinderbos – Flevopolder

 • 11 en 12 december 10

 • St Vith (indien kart)

 • 5 en 6 februari 11

 • Peel & Maas

 • 19 en 20 februari 11

 • Marchiennes

 • 2 en 3 april 11

 

- Definitieve uitslag van het Belgisch kampioenschap van het vorige seizoen 2009-2010

 

Uitslag BK seizoen 2009-2010

 

 

 

News van 6 december 2010.

Berlare 27 en 28 november 2010

 

 

 

 

 

 

 

News van 5 december 2010.

 

Berlare 27 en 28 november 2010


Een organisatie van nieuwkomer Snow Racing Team met de hulp van Snow Hook Team en het Snow Girls Team.


De seizoensopener van de FBMF-wedstrijden was een gezellige wedstrijd met een duidelijke meeropkomst, de stake-out was goed gevuld. De koude kon de deelnemers er niet van weerhouden om er een leuke wedstrijd van te maken. Dit was na Westerlo de 2e wedstrijd van het seizoen tellend voor het Belgisch groen kampioenschap.

De eerste dag was het wel even wennen bij de doorgang van een drassige weide , men hield er natte voeten of pootjes aan over. Maar de volgende dag had het genoeg gevroren om er een mooi parcours van te maken. Onder leiding van wedstrijdleider Gilbert Germen en zijn ervaren team, verliep de wedstrijd dan ook vrij vlot zonder noemenswaardige incidenten.

 

Eindresultaten Berlare pdf

 

News van 1 december 2010.

 

- Briefing door de President,


Geachte mushers,


Ter gelegenheid van mijn aanwezigheid op de wedstrijd te Berlare ben ik verscheidene malen aangesproken geweest over een gebrek aan informatie. Tengevolge dit gebrek zijn er enkele mensen die hun kandidatuur voor het Europese FISTC-cartkampioenschappen hadden ingetrokken. 
In dit kader zou ik een toelichting over de vernieuwde FISTC reglementen voor deelname aan deze kampioenschappen willen geven.


Men kan alleen ingeschreven worden via de FBMF.


Ten eerste de condities voor aansluiting en deelname:


-Belgische nationaliteit bezitten of in België gedomicilieerde buitenlander mits de schriftelijke toelating van het uit zijn/haar land van oorsprong aangesloten lid bij de FISTC. 


-Leden FBMF zijn in het bezit van al de nodige documenten en dienen enkel hun kandidatuur in te dienen bij de FBMF samen met hun chiplist.


Administratiekosten zijn inbegrepen in hun lidgeld. Kosten deelname wedstrijd: 60 €


-Niet leden FBMF moeten zich aanmelden via de FBMF, zij betalen 15 € administratiekosten bij de FBMF en bekomen hiervoor hun musherpass met zegel voor het seizoen of voor zij die reeds in het bezit zijn van een musherpass enkel een nieuwe zegel voor het lopende seizoen.


Daarbovenop is het raadzaam om de nodige formaliteiten te vervullen tot het bekomen van dogpassen. Hiervoor dient er een foto van het vooraanzicht en een van het zijaanzicht van de hond genomen te worden en deze samen met een kopij van de stamboom naar ons te sturen. Dit vergemakkelijkt de inschrijvingen en is reeds een door de FISTC zeer gewaardeerde voorcontrole. Deze dogpassen zijn ook in de administratiekosten inbegrepen. Kosten deelname wedstrijd: 60€


Ten tweede de condities bij de FISTC voor de honden:


-De minimumleeftijd van de honden is 15 maanden.


-De honden dienen allen gechipt te zijn.


-Honden die reeds deelgenomen hebben tijdens de voorbije kampioenschappen zijn opgenomen in de FISTC-database en kunnen zonder problemen opnieuw deelnemen.


-Nieuwe honden hebben nog steeds de mogelijkheid om ter plaatse gekeurd te worden door een FCI-keurder, hierbij is er dan wel het risico dat indien de hond door een plaatselijke keuring niet aan de FCI-standaard van het ras beantwoordt, deze hond niet mag lopen en bij meerdere honden het team volledig  kan geweigerd worden. Hier komt dan de nieuwe mogelijkheid om op voorhand de hond te laten goedkeuren door een FCI-keurder en dit attest samen met de andere documenten mee te nemen naar de kampioenschappen. In dit geval kan vermeden worden dat de hond afgekeurd wordt voor het eventueel niet beantwoorden aan de FCI-standaard van het ras op de kampioenschappen.

Een ander hekel punt was de onduidelijkheid over het groene- en de sneeuwkampioenschappen:


Het Belgisch sneeuwkampioenschap:


Dit wordt georganiseerd door FBMF.


Voorwaarden tot bekomen:

Belgische nationaliteit bezitten of in België gedomicilieerde buitenlander mits de schriftelijke toelating van het uit zijn/haar land van oorsprong aangesloten lid bij de FISTC. 

Er wordt een lijst van 10 sneeuwwedstrijden opgesteld, deze bestaan uit:


-St Vith (Bij sneeuw)
-La Pesse
-4 door de FBMF gekozen wedstrijden
-4 door MBEL gekozen wedstrijden


Deze volledige lijst zal in december gepubliceerd worden.


Hieruit komen 3 beste resultaten in aanmerking voor het kampioenschap met als verplichte resultaten St Vith (Bij sneeuw) en La Pesse. Indien er niet deelgenomen wordt op een der beide wedstrijden zal er een verplicht resultaat "nul" opgenomen worden voor deze wedstrijden. Indien er in St Vith geen sneeuwwedstrijd plaatsheeft kan er uiteraard een ander resultaat ingediend worden, het totaal blijft 3 resultaten die mogen ingediend worden.


Het groene kampioenschap:


Dit wordt volledig georganiseerd door MBEL


De lijst der wedstrijden wordt samengesteld door MBEL en zal ook zo snel mogelijk gepubliceerd worden.
De resultaten van het voorbije seizoen zullen ook hier weldra gepubliceerd worden.

Hopelijk heb ik hiermede enige klaarheid geschept in de onduidelijkheid en gebrek aan informatie.
Wij staan steeds ter beschikking en aarzel niet om contact op te nemen voor verdere vragen
Met vriendelijke en sportieve groeten.


Siegfried Bomon


President FBMF

- Datum van La Pesse is 12 en 13 maart 2011

- Europees FISTC cart-kampioenschap van 18 tot 21 november 2010 in Reingers, Oostenrijk

De 20 Europese kampioenen:

 

Na het terugtrekken van enkele kandidaten werden de Belgische Tricolore verdedigt door Harry Braeckmans en Nadine Notele. Beide aantredend in categorie D2.


In een spannende eerste racedag eindigde Harry op de 2e plaats op amper 6 duizendste van een seconde na de Française Blot. Nadine eindigde op de 6e plaats op iets minder dan 4 minuten.


Op de 2e dag heeft Harry een tandje bij gestoken en duidelijk sneller eindigde hij op de 1e plaats met een reserve van ongeveer 38 seconden op de 2e,de Française Blot. Nadine bleef status-quo op de 6e plaats.


Bij een spannende snelle eindrace op de derde dag waarin Harry echt alles moeten geven heeft om de leiding te behouden, kwam het gevaar voor de 1e plaats uit onverwachte hoek door de Fransman Billet die als 3e gestart was op deze laatste manche om uiteindelijk op 1 seconde te stranden van de nieuwe Europese kampioen Harry Braeckmans. Blot eindigde 3e. Nadine heeft met een puike prestatie haar 6e plaats mooi weten te behouden.


In een interview bevestigde Harry dat deze overwinning, gezien het verloop van de wedstrijd en door het feit dat hij er echt alles voor moeten geven heeft, voor hem de tot nu toe mooiste is en die hem heel veel voldoening geschonken heeft.


Proficiat Harry en Nadine.


Eindresultaten Europees FISTC cart-kampioenschap van 18 tot 21 november 2010 in Reingers, Oostenrijk: meer...

 

News van 30 oktober 2010.

Update van Board, Members en nieuwe rubriek General Assembly (Algemene Vergadering).

Tel en E-mail voor Berlare, Saint Vith en La Pesse.

Een nieuwe klub: Snow Racing Team.

News van 25 oktober 2010.

Voorlopige Kalender voor 2010 - 2011:

2010-2011 FBMF:

            

 • Berlare

 • 27 en 28 november 2010

 • St Vith

 • 5 en 6 februari 2011

 • La Pesse

 • 12 en 13 maart 2011

Meer info zie Kalender.

2010-2011 FISTC:

18th – 21nd November 2010
European Championship Cart REINGERS, SSVO and BSSC - Austria a three days Race.

10th – 13th February 2011
World Championship Sprint, Donovaly, Slovakia (20th Anniversary for
Donovaly)

04th – 06th March 2011
European Championship MD-LT, Ospidale di Fanano, Italia, FIMSS

2010-2011 MBEL:

 

 • Westerlo

 • 16 en 17 october 2010

 • Pampa trainings kamp

 • 11 t.e.m. 14 november 2010

 • Pampa wedstrijd

 • 4 en 5 december 2010

 

Belgisch kampioenschap snow:

               

 • St Vith

 • 5 en 6 februari 2011 by snow

 • La Pesse

 • 12 en 13 maart 2011 by snow

 • ....

 • ....

 • ....

 • ....

 

 

News - 2009

News van 19 november 2009.

FISTC-Europees kampioenschap cart te Grolloo (Nederland) op 21 - 22 nov 2009

Composition of the Belgian Team

Name

Categorie

Club

Denis De Luycker

C2

MBEL

Livina De Villers

C1

MBEL

Gery Pollenus

A

MBEL

Alex Couwenberg

C2

MBEL

Luud Ubaghs

B2

MBEL

Jean-Marie Pignon

scooter 2

MBEL

Jean-Pierre van den Broeck

C2

MBEL

Eddy Martens

scooter 2

MBEL

De Pauw Rudiger

Bike 1dog

MBEL

Bart Smets

PULKA

SHT

Harry Braeckmans

D2

SHT

Nadine Notele

scooter 1

SHT

Official Belgian delegates: Andre Vandeput and Harry Braeckmans

 

News van 19 april 2009.

Marika Koroluk 1951 - † 2009

 

Het is met diepe droefheid in het hart dat wij uw willen mededelen dat Marika Koroluk is ingeslapen op 17 april 2009.
Om haar de laatste eer te bewijzen, rust zij in het funerarium:
Centre Funéraire
161, Chaussée de Renaix
7912 Saint Sauveur
Week : van 10 tot 12 uur en van 14 tot 19 uur tot woensdagmorgen.
De plechtigheid heeft plaats in de kerk Saint Michel te Saint Sauveur waar wij bijeenkomen op 23 april om 10.30 uur.

News van 17 februari 2009 (2).

La Pesse 2009:

Ziehier enkele actuele foto’s van La Pesse waar onze volgende manche voor het Belgisch kampioenschap op 7 en 8 maart 2009 zal gelopen worden. Een organisatie van het Snow Hook Team en Snow Girls Team en de locale instanties. Er ligt momenteel meer dan 1,5 meter sneeuw.

 

Er wordt aangeraden voor wie nu afreist naar La Pesse om zich te voorzien van sneeuwbanden en/of kettingen bij te hebben.

News van 17 februari 2009 (1).

Europese FISTC-kampioenschappen MD/LT 2009


De beslissing is genomen, er wordt uitgeweken naar Duitsland, welgenaamd naar Inzell, de organisator die deze editie van 2008 moest annuleren wegens gebrek aan sneeuw. Er zou in eerste instantie enkel een piste voorzien worden van ongeveer 25 km met start en aankomst in het ijsstadium. Over de pistes zal nog beslist worden na inspectie ter plaatse van de FISTC-technisch directeur MD/LT op dinsdag. Er zouden ook maar 2 manches gelopen worden zaterdag 21 en zondag 22 februari 2009.

Voor meer inlichtingen: http://www.fistc.com/ en http://www.schlittenhunderennen-inzell.de.tl/Home.htm

News van 16 februari 2009.

Onzekerheid over de Europese FISTC-kampioenschappen MD-LT van 20 tot 22 februari 2009:


Wegens hevige sneeuwval, met lawinegevaar tot gevolg, is men in eerste instantie uitgeweken van Piandelagotti (It) naar Ospitali di Fanamo (It). Nu blijkt het ook daar onmogelijk te zijn om pistes uit te werken zonder lawinegevaar voor mens en dier. Uit deze veiligheidsoverwegingen wordt er dan momenteel uitgekeken naar een eventueel derde alternatief. De FISTC zou een uiteindelijke beslissing hieromtrent in de loop van komende maandag nemen. Wij houden u uiteraard hiervan op de hoogte.

News van 15 februari 2009.

Wereldkampioenschappen FISTC in Werfenweng van 13 tot 15 februari 2009


Aankomst:


Een klein organisatorisch communicatieprobleem bij de FISTC zorgde even voor paniek bij Harry. Er zou geen Belg ingeschreven zijn. Na even heen en weer bellen bleek dan toch dat alles in orde te zijn. Het probleem lag onderling bij de FISTC. Opgelost en Harry kon zich 100% concentreren op zijn wedstrijd. 
Mooie openingsceremonie meemaken, wat toch een unieke belevenis is en dan vroeg onder de wol, want morgen wordt het menens.


Eerste wedstrijddag:


Het aftellen begint, met toch een klein beetje moeite om de zenuwen te bedwingen komt het uur van de waarheid naderbij. Voor de rest verloopt alles perfect, de honden zijn in vorm, slede goed gewaxt en Harry voelt zich top, dus veel kan er niet verkeerd lopen.
Op tijd aan de start, om de vorige starter in het vizier te hebben. De laatste seconden voor de start tikken weg, 5..4..3..2..1.. Go, de honden schieten als een pijl uit een boog vooruit en daar gaan ze dan voor de eerste manche. 1 Km voorbij, geen enkele deelnemer in zicht, noch achter, noch voor Harry, dus dat gaat goed. 2 Km, nog steeds hetzelfde, 3 Km de honden blijven goed in galop en nog steeds niemand te zien, hey dat gaat lekker. Ok, daar is de klim, 345 meter hoogteverschil over 2,4 Km, hier maakt men het verschil in de wedstrijd. Maar wat gebeurt er, de honden vallen stil in de klim en wat Harry ook probeerde, er was geen snelheid meer te krijgen in de honden, die liepen rustig in hun eigen tempo naar boven. Na 5,5 Km eindelijk langzaam boven geraakt, Harry bijna buiten adem, met een tegenstrever genaderd tot op 50 meter achter hem. Dan gaat het terug bergaf zo goed als tot de meet met nog een klein knikje voor de finish. De honden gaan terug in galop in de afdaling, de slede gedraagt zich perfect, kortom alles verloopt terug ideaal en Harry met zijn team lopen terug weg van de tegenstrever, aan de finish toch terug plusminus 2 minuten teruggenomen. De honden gaan door tot de finish. Hopelijk is er niet te veel tijd verloren gegaan in de klim. Dan zal het wel nog meevallen.
Bang afwachten op de uitslag…. uiteindelijk verlost van al die vragen, het verdict luidt 9e plaats op 14. Harry was toch iets teleurgesteld, het was de klim die het verschil gemaakt heeft. Laat ons stellen dat daarvoor het volgende seizoen toch extra zal moeten op getraind worden.


Tweede wedstrijddag:


Er is 20 cm sneeuw bijgevallen en het sneeuwt nog regelmatig, er is druk gedoe bij de organisatoren, blijkt dat de afstand voor de grote gespannen moet ingekort worden wegens lawinegevaar. Voor ons team is er niets aan de hand. Alles blijft bij hetzelfde, vandaag wordt er wel besloten om de honden in de eerste 3 Km een beetje te sparen, opdat ze iets frisser de berg op kunnen. Er is geen twijfel meer, de honden zijn snel, hun conditie is goed maar de klim is juist iets van het goede teveel. Door de regelmatige sneeuwval is de piste nog zwaarder dan gisteren. Desondanks zijn er toch nog enkele teams in de categorie D2 geslaagd om een bijna evenredig resultaat met gisteren neer te zetten, er was zelfs iemand bij die nog sneller ging dan de dag tevoren, wat enkele verschuivingen meebracht maar voor Harry die 4 minuten trager ging dan gisteren was er geen verandering. Harry en zijn team blijven op de 9e plaats staan. De honden hebben hun tanden stuk gebeten op de klim. Enfin niet getreurd, tussen de groten als kleine Belg is dit toch een heel mooi resultaat en er is nog steeds de derde wedstrijddag, die toch nog iets kan opleveren, je weet nooit wat er in die laatste dag gebeurt en Harry en zijn team gaan morgen gewoon alles geven wat in hun mogelijkheden liggen. Met een beetje meeval zou er eventueel nog één of twee plaatsjes geschoven kunnen worden, hopelijk in het voordeel van Harry en zijn team. De meest teams van alle reeksen waren vandaag al trager, wat toch echt wel wijst op de zware omstandigheden waarin er vandaag moest gelopen worden. Ok op naar morgen van deze fantastische belevenis, waarin erbij zijn al een unieke belevenis is die je nooit vergeet.

Derde dag: zondag 15 februari Dag van de waarheid.


Het is zonnig bij een temperatuur van -5°, ideaal voor de honden om te racen. Verdeeld over de drie dagen meer dan 20.000 toeschouwers die dit spectaculaire schouwspel komen bezoeken hebben  met als ultieme topdag vandaag, de ultieme racedag, daarbij gelokt door dit stralende weer.
Vandaag wordt er om de minuut gestart. Dit opent misschien weer nieuwe perspectieven, er kan misschien iets meer gejaagd worden op andere teams, omgekeerd is natuurlijk ook waar. Harry zit wel steendood vandaag, gisteren met die nieuwe sneeuwval op de piste is hij echt wel heel diep gegaan. Zijn handler heeft vandaag niet alleen werk met de honden, maar ook met hem om hem terug in topconditie te krijgen. Harry had wel de indruk dat zijn tactiek van gisteren gewerkt heeft, de honden hadden het precies iets makkelijker in de klim. Afwachten wat het vandaag zal geven, in ieder geval gaat hij ervoor om toch op zijn minst die 9e plaats veilig te stellen.
De start wordt gegeven, alles loopt perfect, de honden gaan goed. Na 3 Km heeft Harry en zijn team het gat gedicht met zijn voorganger en ze beginnen samen de klim, geen van beide teams geeft een duimbreed toe. Er wordt regelmatig haasje over gespeeld en dit gaat zo maar door, zowel op de klim als later in de afdaling naar de finish toe. In de klim gaven honden de indruk deze stilaan onder de knie te krijgen. Een heel tevreden Harry aan de finish. Alles liep vandaag terug lekker, het was enkel afwachten op de einduitslag, je weet maar nooit dat er nog ergens in de rangschikking een verschuiving plaatsvond. Bij de prijsuitreiking blijkt dat er inderdaad terug goed gelopen geweest is en heeft Harry tijd terug genomen op zijn voorganger, maar net niet voldoende om een plaats terug te nemen.  Hij blijft 9e van de 14 deelnemers in zijn categorie. Conclusie: de klim was net iets van het goede teveel, daar moet in de toekomst aan gewerkt worden.  
Een unieke ervaring rijker, kan een toch heel tevreden Harry met deze eerste deelname aan een wereldkampioenschap, terugblikken op een geslaagd optreden met zijn 9e plaats tussen de wereldtop. Toegegeven, het staat mooi op je palmares.


Eindresultaten FISTC World championships 2009 in Werfenweng

News van 13 februari 2009.

Wereldkampioenschappen FISTC in Werfenweng van 13 tot 15 februari 2009


Na zijn selectie, gaat Harry Braeckmans na het behalen van de Europese titel op de FISTC-kartkampioenschappen in Bueriis in Italië laatstleden nu ook afreizen naar Werfenweng in Oostenrijk om deel te nemen aan de FISTC-wereldkampioenschappen aldaar. Hij zal deelnemen in de categorie D2. De piste is, voor hem en zijn team, 10,5 km lang met te midden een hoogteverschil te overbruggen van ongeveer 350 meter. Deze zware inspanning zal hij drie dagen na elkaar moeten leveren.
Dit is en zal een totaal nieuwe grote ervaring zijn voor Harry, mits hij nooit voorheen aan een dergelijk grote wedstrijd met een internationaal hoog aangeschreven gezelschap vertoefde. Hij kijkt er echt naar uit om de krachten, het lef en de tactiek van hem en zijn team te meten met de top der mushing op sneeuw. Laten we onze vingers kruisen opdat hij als een tevreden man deze unieke ervaring mag beleven. We gaan hem trachten te volgen in deze gebeurtenis en u op de hoogte houden via deze weg.
Succes Harry.

News van 8 februari 2009.

Sledehondenwedstrijd St  Vith 7-8 februari 2009


Organisatie van Snow Hook Team en Snow Girls Team

 
Zaterdagmorgen:


Zoals men Sankt Vith kent, weet men nooit op voorhand of dit een sledewedstrijd of een karwedstrijd zal zijn. Het was dit jaar niet anders.  Jammer genoeg is er geen sneeuw bijgevallen, het is integendeel  beginnen te  dooien. Dus geldt deze wedstrijd niet als een manche van het Belgisch kampioenschap (enkel op sneeuw) en zullen de Belgische titels waarschijnlijk in La Pesse (Frankrijk) op 7 en 8 maart 2009 verdeeld worden. De veiligheidsmensen hebben ‘s morgens heel vroeg het parcours verkend, er is op verscheidene delicate plaatsen smeltend ijs vastgesteld, wat voor enkele categorieën  een probleem zou kunnen vormen. Om veiligheidsredenen is er dus na beraadslaging van het organisatiecomité besloten dat de categorie fiets en step geannuleerd worden. Enkele snellere teams hebben op eigen initiatief besloten om hun remmat van de slede te halen en op hun kar te monteren. Dezen hebben na afloop bevestigd dat dit voor hen geen overbodige maatregel  geweest is. Eén team is na de dierenartsencontrole geweigerd om deel te laten nemen aan de wedstrijd,  ditzelfde team had vorig jaar reeds een verwittiging gehad hieromtrent.
De naar gewoonte talrijk opgekomen toeschouwers, fotograven en pers, verdeeld over het gehele parcours, waren wederom getuige van een mooi en fantastisch spektakel, tentoon gebracht door het internationale gezelschap met deelnemers uit Duitsland, Frankrijk, Nederland en uiteraard België, met als extra aantrekkingspool, de deelneming van de uit onze eigen rangen Europese FISTC-kampioen 2008 op kart, Harry Braeckmans.
De eerste manche is zo goed als probleemloos verlopen zonder noemenswaardige incidenten noch voor de honden,  noch voor de mushers. De dierenartsen waren werkloos, wat dus aantoont dat het parcours minder gevaarlijk is voor blessures bij de honden als algemeen aangenomen door menig musher.  Ook moet gesteld worden dat de meer ervaren mushers weten waar op te letten om een veilig parcours af te leggen. Er is dit jaar ook geen enkel team verloren gelopen. Men mag dus beschouwen dat er een perfecte eerste manche gelopen is.


Zondagmorgen:


Na inspectie van het parcours bleek dat het goed gevroren had tijdens de nacht en het zou overdag blijven vriezen. Al wat de vorige dag nog aannemelijk goed lag zou vandaag aartsgevaarlijk zijn, zowel voor de honden als voor de mushers. Bijgevolg heeft de wedstrijdleider Gilbert Germen in samenspraak met zijn verscheidene verantwoordelijken de moedige maar ook teleurstellende beslissing moeten nemen om de 2e manche om veiligheidsredenen te annuleren. Deze beslissing is op de mushermeeting zondagmorgen medegedeeld en algemeen als meer dan logisch aanvaard. De organisatoren hadden volgens de meeste opinies de juiste beslissing genomen in het belang van honden en mushers. Hoe jammer het ook was voor de opnieuw talrijke aanwezige toeschouwers en de mediabelangstelling. Na de prachtige prijsuitreiking is iedereen tevreden huiswaarts gekeerd, nog nagenietend van weeral een goede organisatie.

link naar resultaten Sankt Vith

News van 11 december 2008.

Inschrijvingsblad en inlichtingenblad voor onze wedstrijd in St Vith

Verslag van Harry Braeckmans over zijn EK in Italie

en enkele foto’s van Bueriis.

 

News van 29 november 2008.

link naar resultaten 2007-2008

News van 23 november 2008.

Harry Braeckmans (SHT) met zijn team Alaskan Malamutes is in Italië Europees kampioen geworden in categorie D2 op de FISTC cartchampionships.

 

Hij nam de leiding na de eerste manche en gaf die niet meer uit handen. Proficiat voor Harry en zijn team.

Een verslag volgt later.

Einduitslag

News van 22 november 2008.

Belgisch kampioenschap 2008-2009:

Aan de mushers zal de kans worden geboden om zelf 3 resultaten te kiezen tussen een reeks van ongeveer 10 opgelegde sneeuwwedstrijden in het seizoen. Deze wedstrijden zullen worden vastgelegd ten laatste op 01.12.2008 van het lopende seizoen. Van deze 10 opgelegde wedstrijden mogen de deelnemers voor het Belgisch kampioenschap hun 3 beste resultaten binnen brengen.

De lijst van sneeuwwedstrijden waarvan de resultaten in aanmerking zullen kunnen genomen worden voor het Belgisch kampioenschap tijdens het lopende seizoen. Na beraad kunnen er wijzigingen voorbehouden worden.

Zie Activiteiten : Kalender

Andere belangrijke wedstrijddata:

Buitenland:

Bueriis in Italië: 21-23 november 2008 FISTC Europese cart kampioenschappen
Werfenweng in Oostenrijk: 12-15 februari 2009 FISTC wereldkampioenschappen Sprint
Piandelagotti in Italië: 20-22 februari 2009 FISTC Europese kampioenschappen MD/LT
La Pesse in Frankrijk: 7-8 maart 2009 Belgisch kampioenschap: organisatie van SGT en SHT

België:

De pampa sleddog race

Helchteren: 6 en 7 december 2008

(Inschrijven voor 1 december via hun website http://www.pampasleddograce.com )


St. Vith: 7 en 8 februari 2009 Indien er sneeuw ligt is deze meetellend voor het Belgisch kampioenschap.

 Belgische kampioenen seizoen 2007-2008:


De raad van bestuur heeft, na berekening van de uitslagen van het Belgisch kampioenschap in La Pesse, op haar laatste vergadering de titels van drie Belgische kampioenen bevestigt en goedgekeurd. Het gaat om Braeckmans Harry (SHT) in de categorie D2, Polleunis Thorsten (VFS) in de categorie C1 en Polleunis Gerry (VFS) in de categorie B1. Proficiat heren.

De welverdiende medailles zullen later op het seizoen uitgereikt worden. Deze personen zullen door hun clubverantwoordelijken op de hoogte gesteld worden.

link naar de resultaten 2007-2008.

FISTC cart European championship

Onze Belgische kampioen in de categorie D2, Harry Braeckmans, is geselecteerd om de Belgische kleuren te verdedigen in Bueriis Italië op de Europese FISTC cart-kampioenschappen. Harry loopt met uitstekende Alaskan malamutes. Met drie andere deelnemers, een Oostenrijker, en 2 Fransmannen in zijn categorie kan een medaille binnen bereik liggen. We wensen hem daarvoor dan ook alle succes toe en een behouden reis. 

News van 26 februari 2008.

Er is sneeuw!

De wedstrijd te La Pesse (Frankrijk) tellende voor de Belgisch kampioenschap gaat dus door

op 1 en 2 maart 2008.

Meer info bij Tony (is al ter plaats) op 0032 0498 45 59 57.

News van 4 februari 2008.

Resultaten wedstrijd te St Vith.

News van 11 januari 2008.

 • De wedstrijd te La Pesse (Frankrijk) gaat door op 1 en 2 maart 2008.

inschrijvingformulier en meer info... zie kalender

News van 10 januari 2008.

 • De wedstrijd te St Vith op 26 en 27 januari 2008.

inschrijvingformulier en meer info... zie kalender

Gelukkig Nieuwjaar aan iedereen

News - 2009

News van 19 november 2009.

FISTC-Europees kampioenschap cart te Grolloo (Nederland) op 21 - 22 nov 2009

Composition of the Belgian Team

Name

Categorie

Club

Denis De Luycker

C2

MBEL

Livina De Villers

C1

MBEL

Gery Pollenus

A

MBEL

Alex Couwenberg

C2

MBEL

Luud Ubaghs

B2

MBEL

Jean-Marie Pignon

scooter 2

MBEL

Jean-Pierre van den Broeck

C2

MBEL

Eddy Martens

scooter 2

MBEL

De Pauw Rudiger

Bike 1dog

MBEL

Bart Smets

PULKA

SHT

Harry Braeckmans

D2

SHT

Nadine Notele

scooter 1

SHT

Official Belgian delegates: Andre Vandeput and Harry Braeckmans

 

News van 19 april 2009.

Marika Koroluk 1951 - † 2009

 

Het is met diepe droefheid in het hart dat wij uw willen mededelen dat Marika Koroluk is ingeslapen op 17 april 2009.
Om haar de laatste eer te bewijzen, rust zij in het funerarium:
Centre Funéraire
161, Chaussée de Renaix
7912 Saint Sauveur
Week : van 10 tot 12 uur en van 14 tot 19 uur tot woensdagmorgen.
De plechtigheid heeft plaats in de kerk Saint Michel te Saint Sauveur waar wij bijeenkomen op 23 april om 10.30 uur.

News van 17 februari 2009 (2).

La Pesse 2009:

Ziehier enkele actuele foto’s van La Pesse waar onze volgende manche voor het Belgisch kampioenschap op 7 en 8 maart 2009 zal gelopen worden. Een organisatie van het Snow Hook Team en Snow Girls Team en de locale instanties. Er ligt momenteel meer dan 1,5 meter sneeuw.

 

Er wordt aangeraden voor wie nu afreist naar La Pesse om zich te voorzien van sneeuwbanden en/of kettingen bij te hebben.

News van 17 februari 2009 (1).

Europese FISTC-kampioenschappen MD/LT 2009


De beslissing is genomen, er wordt uitgeweken naar Duitsland, welgenaamd naar Inzell, de organisator die deze editie van 2008 moest annuleren wegens gebrek aan sneeuw. Er zou in eerste instantie enkel een piste voorzien worden van ongeveer 25 km met start en aankomst in het ijsstadium. Over de pistes zal nog beslist worden na inspectie ter plaatse van de FISTC-technisch directeur MD/LT op dinsdag. Er zouden ook maar 2 manches gelopen worden zaterdag 21 en zondag 22 februari 2009.

Voor meer inlichtingen: http://www.fistc.com/ en http://www.schlittenhunderennen-inzell.de.tl/Home.htm

News van 16 februari 2009.

Onzekerheid over de Europese FISTC-kampioenschappen MD-LT van 20 tot 22 februari 2009:


Wegens hevige sneeuwval, met lawinegevaar tot gevolg, is men in eerste instantie uitgeweken van Piandelagotti (It) naar Ospitali di Fanamo (It). Nu blijkt het ook daar onmogelijk te zijn om pistes uit te werken zonder lawinegevaar voor mens en dier. Uit deze veiligheidsoverwegingen wordt er dan momenteel uitgekeken naar een eventueel derde alternatief. De FISTC zou een uiteindelijke beslissing hieromtrent in de loop van komende maandag nemen. Wij houden u uiteraard hiervan op de hoogte.

News van 15 februari 2009.

Wereldkampioenschappen FISTC in Werfenweng van 13 tot 15 februari 2009


Aankomst:


Een klein organisatorisch communicatieprobleem bij de FISTC zorgde even voor paniek bij Harry. Er zou geen Belg ingeschreven zijn. Na even heen en weer bellen bleek dan toch dat alles in orde te zijn. Het probleem lag onderling bij de FISTC. Opgelost en Harry kon zich 100% concentreren op zijn wedstrijd. 
Mooie openingsceremonie meemaken, wat toch een unieke belevenis is en dan vroeg onder de wol, want morgen wordt het menens.


Eerste wedstrijddag:


Het aftellen begint, met toch een klein beetje moeite om de zenuwen te bedwingen komt het uur van de waarheid naderbij. Voor de rest verloopt alles perfect, de honden zijn in vorm, slede goed gewaxt en Harry voelt zich top, dus veel kan er niet verkeerd lopen.
Op tijd aan de start, om de vorige starter in het vizier te hebben. De laatste seconden voor de start tikken weg, 5..4..3..2..1.. Go, de honden schieten als een pijl uit een boog vooruit en daar gaan ze dan voor de eerste manche. 1 Km voorbij, geen enkele deelnemer in zicht, noch achter, noch voor Harry, dus dat gaat goed. 2 Km, nog steeds hetzelfde, 3 Km de honden blijven goed in galop en nog steeds niemand te zien, hey dat gaat lekker. Ok, daar is de klim, 345 meter hoogteverschil over 2,4 Km, hier maakt men het verschil in de wedstrijd. Maar wat gebeurt er, de honden vallen stil in de klim en wat Harry ook probeerde, er was geen snelheid meer te krijgen in de honden, die liepen rustig in hun eigen tempo naar boven. Na 5,5 Km eindelijk langzaam boven geraakt, Harry bijna buiten adem, met een tegenstrever genaderd tot op 50 meter achter hem. Dan gaat het terug bergaf zo goed als tot de meet met nog een klein knikje voor de finish. De honden gaan terug in galop in de afdaling, de slede gedraagt zich perfect, kortom alles verloopt terug ideaal en Harry met zijn team lopen terug weg van de tegenstrever, aan de finish toch terug plusminus 2 minuten teruggenomen. De honden gaan door tot de finish. Hopelijk is er niet te veel tijd verloren gegaan in de klim. Dan zal het wel nog meevallen.
Bang afwachten op de uitslag…. uiteindelijk verlost van al die vragen, het verdict luidt 9e plaats op 14. Harry was toch iets teleurgesteld, het was de klim die het verschil gemaakt heeft. Laat ons stellen dat daarvoor het volgende seizoen toch extra zal moeten op getraind worden.


Tweede wedstrijddag:


Er is 20 cm sneeuw bijgevallen en het sneeuwt nog regelmatig, er is druk gedoe bij de organisatoren, blijkt dat de afstand voor de grote gespannen moet ingekort worden wegens lawinegevaar. Voor ons team is er niets aan de hand. Alles blijft bij hetzelfde, vandaag wordt er wel besloten om de honden in de eerste 3 Km een beetje te sparen, opdat ze iets frisser de berg op kunnen. Er is geen twijfel meer, de honden zijn snel, hun conditie is goed maar de klim is juist iets van het goede teveel. Door de regelmatige sneeuwval is de piste nog zwaarder dan gisteren. Desondanks zijn er toch nog enkele teams in de categorie D2 geslaagd om een bijna evenredig resultaat met gisteren neer te zetten, er was zelfs iemand bij die nog sneller ging dan de dag tevoren, wat enkele verschuivingen meebracht maar voor Harry die 4 minuten trager ging dan gisteren was er geen verandering. Harry en zijn team blijven op de 9e plaats staan. De honden hebben hun tanden stuk gebeten op de klim. Enfin niet getreurd, tussen de groten als kleine Belg is dit toch een heel mooi resultaat en er is nog steeds de derde wedstrijddag, die toch nog iets kan opleveren, je weet nooit wat er in die laatste dag gebeurt en Harry en zijn team gaan morgen gewoon alles geven wat in hun mogelijkheden liggen. Met een beetje meeval zou er eventueel nog één of twee plaatsjes geschoven kunnen worden, hopelijk in het voordeel van Harry en zijn team. De meest teams van alle reeksen waren vandaag al trager, wat toch echt wel wijst op de zware omstandigheden waarin er vandaag moest gelopen worden. Ok op naar morgen van deze fantastische belevenis, waarin erbij zijn al een unieke belevenis is die je nooit vergeet.

Derde dag: zondag 15 februari Dag van de waarheid.


Het is zonnig bij een temperatuur van -5°, ideaal voor de honden om te racen. Verdeeld over de drie dagen meer dan 20.000 toeschouwers die dit spectaculaire schouwspel komen bezoeken hebben  met als ultieme topdag vandaag, de ultieme racedag, daarbij gelokt door dit stralende weer.
Vandaag wordt er om de minuut gestart. Dit opent misschien weer nieuwe perspectieven, er kan misschien iets meer gejaagd worden op andere teams, omgekeerd is natuurlijk ook waar. Harry zit wel steendood vandaag, gisteren met die nieuwe sneeuwval op de piste is hij echt wel heel diep gegaan. Zijn handler heeft vandaag niet alleen werk met de honden, maar ook met hem om hem terug in topconditie te krijgen. Harry had wel de indruk dat zijn tactiek van gisteren gewerkt heeft, de honden hadden het precies iets makkelijker in de klim. Afwachten wat het vandaag zal geven, in ieder geval gaat hij ervoor om toch op zijn minst die 9e plaats veilig te stellen.
De start wordt gegeven, alles loopt perfect, de honden gaan goed. Na 3 Km heeft Harry en zijn team het gat gedicht met zijn voorganger en ze beginnen samen de klim, geen van beide teams geeft een duimbreed toe. Er wordt regelmatig haasje over gespeeld en dit gaat zo maar door, zowel op de klim als later in de afdaling naar de finish toe. In de klim gaven honden de indruk deze stilaan onder de knie te krijgen. Een heel tevreden Harry aan de finish. Alles liep vandaag terug lekker, het was enkel afwachten op de einduitslag, je weet maar nooit dat er nog ergens in de rangschikking een verschuiving plaatsvond. Bij de prijsuitreiking blijkt dat er inderdaad terug goed gelopen geweest is en heeft Harry tijd terug genomen op zijn voorganger, maar net niet voldoende om een plaats terug te nemen.  Hij blijft 9e van de 14 deelnemers in zijn categorie. Conclusie: de klim was net iets van het goede teveel, daar moet in de toekomst aan gewerkt worden.  
Een unieke ervaring rijker, kan een toch heel tevreden Harry met deze eerste deelname aan een wereldkampioenschap, terugblikken op een geslaagd optreden met zijn 9e plaats tussen de wereldtop. Toegegeven, het staat mooi op je palmares.


Eindresultaten FISTC World championships 2009 in Werfenweng

News van 13 februari 2009.

Wereldkampioenschappen FISTC in Werfenweng van 13 tot 15 februari 2009


Na zijn selectie, gaat Harry Braeckmans na het behalen van de Europese titel op de FISTC-kartkampioenschappen in Bueriis in Italië laatstleden nu ook afreizen naar Werfenweng in Oostenrijk om deel te nemen aan de FISTC-wereldkampioenschappen aldaar. Hij zal deelnemen in de categorie D2. De piste is, voor hem en zijn team, 10,5 km lang met te midden een hoogteverschil te overbruggen van ongeveer 350 meter. Deze zware inspanning zal hij drie dagen na elkaar moeten leveren.
Dit is en zal een totaal nieuwe grote ervaring zijn voor Harry, mits hij nooit voorheen aan een dergelijk grote wedstrijd met een internationaal hoog aangeschreven gezelschap vertoefde. Hij kijkt er echt naar uit om de krachten, het lef en de tactiek van hem en zijn team te meten met de top der mushing op sneeuw. Laten we onze vingers kruisen opdat hij als een tevreden man deze unieke ervaring mag beleven. We gaan hem trachten te volgen in deze gebeurtenis en u op de hoogte houden via deze weg.
Succes Harry.

News van 8 februari 2009.

Sledehondenwedstrijd St  Vith 7-8 februari 2009


Organisatie van Snow Hook Team en Snow Girls Team

 
Zaterdagmorgen:


Zoals men Sankt Vith kent, weet men nooit op voorhand of dit een sledewedstrijd of een karwedstrijd zal zijn. Het was dit jaar niet anders.  Jammer genoeg is er geen sneeuw bijgevallen, het is integendeel  beginnen te  dooien. Dus geldt deze wedstrijd niet als een manche van het Belgisch kampioenschap (enkel op sneeuw) en zullen de Belgische titels waarschijnlijk in La Pesse (Frankrijk) op 7 en 8 maart 2009 verdeeld worden. De veiligheidsmensen hebben ‘s morgens heel vroeg het parcours verkend, er is op verscheidene delicate plaatsen smeltend ijs vastgesteld, wat voor enkele categorieën  een probleem zou kunnen vormen. Om veiligheidsredenen is er dus na beraadslaging van het organisatiecomité besloten dat de categorie fiets en step geannuleerd worden. Enkele snellere teams hebben op eigen initiatief besloten om hun remmat van de slede te halen en op hun kar te monteren. Dezen hebben na afloop bevestigd dat dit voor hen geen overbodige maatregel  geweest is. Eén team is na de dierenartsencontrole geweigerd om deel te laten nemen aan de wedstrijd,  ditzelfde team had vorig jaar reeds een verwittiging gehad hieromtrent.
De naar gewoonte talrijk opgekomen toeschouwers, fotograven en pers, verdeeld over het gehele parcours, waren wederom getuige van een mooi en fantastisch spektakel, tentoon gebracht door het internationale gezelschap met deelnemers uit Duitsland, Frankrijk, Nederland en uiteraard België, met als extra aantrekkingspool, de deelneming van de uit onze eigen rangen Europese FISTC-kampioen 2008 op kart, Harry Braeckmans.
De eerste manche is zo goed als probleemloos verlopen zonder noemenswaardige incidenten noch voor de honden,  noch voor de mushers. De dierenartsen waren werkloos, wat dus aantoont dat het parcours minder gevaarlijk is voor blessures bij de honden als algemeen aangenomen door menig musher.  Ook moet gesteld worden dat de meer ervaren mushers weten waar op te letten om een veilig parcours af te leggen. Er is dit jaar ook geen enkel team verloren gelopen. Men mag dus beschouwen dat er een perfecte eerste manche gelopen is.


Zondagmorgen:


Na inspectie van het parcours bleek dat het goed gevroren had tijdens de nacht en het zou overdag blijven vriezen. Al wat de vorige dag nog aannemelijk goed lag zou vandaag aartsgevaarlijk zijn, zowel voor de honden als voor de mushers. Bijgevolg heeft de wedstrijdleider Gilbert Germen in samenspraak met zijn verscheidene verantwoordelijken de moedige maar ook teleurstellende beslissing moeten nemen om de 2e manche om veiligheidsredenen te annuleren. Deze beslissing is op de mushermeeting zondagmorgen medegedeeld en algemeen als meer dan logisch aanvaard. De organisatoren hadden volgens de meeste opinies de juiste beslissing genomen in het belang van honden en mushers. Hoe jammer het ook was voor de opnieuw talrijke aanwezige toeschouwers en de mediabelangstelling. Na de prachtige prijsuitreiking is iedereen tevreden huiswaarts gekeerd, nog nagenietend van weeral een goede organisatie.

link naar resultaten Sankt Vith

News van 11 december 2008.

Inschrijvingsblad en inlichtingenblad voor onze wedstrijd in St Vith

Verslag van Harry Braeckmans over zijn EK in Italie

en enkele foto’s van Bueriis.

 

News van 29 november 2008.

link naar resultaten 2007-2008

News van 23 november 2008.

Harry Braeckmans (SHT) met zijn team Alaskan Malamutes is in Italië Europees kampioen geworden in categorie D2 op de FISTC cartchampionships.

 

Hij nam de leiding na de eerste manche en gaf die niet meer uit handen. Proficiat voor Harry en zijn team.

Een verslag volgt later.

Einduitslag

News van 22 november 2008.

Belgisch kampioenschap 2008-2009:

Aan de mushers zal de kans worden geboden om zelf 3 resultaten te kiezen tussen een reeks van ongeveer 10 opgelegde sneeuwwedstrijden in het seizoen. Deze wedstrijden zullen worden vastgelegd ten laatste op 01.12.2008 van het lopende seizoen. Van deze 10 opgelegde wedstrijden mogen de deelnemers voor het Belgisch kampioenschap hun 3 beste resultaten binnen brengen.

De lijst van sneeuwwedstrijden waarvan de resultaten in aanmerking zullen kunnen genomen worden voor het Belgisch kampioenschap tijdens het lopende seizoen. Na beraad kunnen er wijzigingen voorbehouden worden.

Zie Activiteiten : Kalender

Andere belangrijke wedstrijddata:

Buitenland:

Bueriis in Italië: 21-23 november 2008 FISTC Europese cart kampioenschappen
Werfenweng in Oostenrijk: 12-15 februari 2009 FISTC wereldkampioenschappen Sprint
Piandelagotti in Italië: 20-22 februari 2009 FISTC Europese kampioenschappen MD/LT
La Pesse in Frankrijk: 7-8 maart 2009 Belgisch kampioenschap: organisatie van SGT en SHT

België:

De pampa sleddog race

Helchteren: 6 en 7 december 2008

(Inschrijven voor 1 december via hun website http://www.pampasleddograce.com )


St. Vith: 7 en 8 februari 2009 Indien er sneeuw ligt is deze meetellend voor het Belgisch kampioenschap.

 Belgische kampioenen seizoen 2007-2008:


De raad van bestuur heeft, na berekening van de uitslagen van het Belgisch kampioenschap in La Pesse, op haar laatste vergadering de titels van drie Belgische kampioenen bevestigt en goedgekeurd. Het gaat om Braeckmans Harry (SHT) in de categorie D2, Polleunis Thorsten (VFS) in de categorie C1 en Polleunis Gerry (VFS) in de categorie B1. Proficiat heren.

De welverdiende medailles zullen later op het seizoen uitgereikt worden. Deze personen zullen door hun clubverantwoordelijken op de hoogte gesteld worden.

link naar de resultaten 2007-2008.

FISTC cart European championship

Onze Belgische kampioen in de categorie D2, Harry Braeckmans, is geselecteerd om de Belgische kleuren te verdedigen in Bueriis Italië op de Europese FISTC cart-kampioenschappen. Harry loopt met uitstekende Alaskan malamutes. Met drie andere deelnemers, een Oostenrijker, en 2 Fransmannen in zijn categorie kan een medaille binnen bereik liggen. We wensen hem daarvoor dan ook alle succes toe en een behouden reis. 

News van 26 februari 2008.

Er is sneeuw!

De wedstrijd te La Pesse (Frankrijk) tellende voor de Belgisch kampioenschap gaat dus door

op 1 en 2 maart 2008.

Meer info bij Tony (is al ter plaats) op 0032 0498 45 59 57.

News van 4 februari 2008.

Resultaten wedstrijd te St Vith.

News van 11 januari 2008.

 • De wedstrijd te La Pesse (Frankrijk) gaat door op 1 en 2 maart 2008.

inschrijvingformulier en meer info... zie kalender

News van 10 januari 2008.

 • De wedstrijd te St Vith op 26 en 27 januari 2008.

inschrijvingformulier en meer info... zie kalender

Gelukkig Nieuwjaar aan iedereen

 

bottom of page